Google’ın bünyesindeki video devi YouTube, iş gücünde önemli bir azalmaya gidiyor. Geçtiğimiz hafta 1000 çalışanını işten çıkaran Google, şimdi de YouTube’da 100 kişilik bir ekibin işine son veriyor. New York Times’ın haberine göre, Google’ın bu işten çıkarma süreci parça parça devam edecek.
Edinilen bilgilere göre, YouTube’un operasyon ve içerik oluşturucu yönetimi ekiplerinden 100 kişiyle yollar ayrıldı. Bu, YouTube’un 7.173 kişilik küresel iş gücünden önemli bir kesinti anlamına geliyor. Mary Ellen Coe, YouTube’un baş işletme sorumlusu, çalışanlara gönderdiği e-postada, “Belirli pozisyonları iptal etme ve bazı takım üyelerimizle vedalaşma kararı aldık” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Amerika ve Asya-Pasifik bölgesindeki etkilenen kişilere gün içinde bilgi verileceği belirtildi.
Bu azaltma, özellikle milyonlarca içerik oluşturucuya destek sağlayan YouTube çalışanları arasında gerçekleşiyor. YouTube, geçen yıl reklam gelirlerindeki yavaşlamadan dolayı toparlanma sürecinde zorlanırken, TikTok gibi rakiplerle rekabet etmekte de zorluklar yaşıyor.
Google’ın maliyetleri düşürme ve bürokrasiyi azaltma çabaları, bir yıldan fazla süredir devam ediyor. Şirket, geçtiğimiz hafta ana mühendislik bölümünden 1000’den fazla çalışanı işten çıkardı. Bu, Google Asistan ve artırılmış gerçeklik projelerinde yer alan çalışanları da etkiledi.
YouTube’un kurumsal iletişim başkanı Andrea Faville, şirketin en önemli önceliklere ve gelecekteki fırsatlara yatırım yapmaya devam edeceğini açıkladı. Google CEO’su Sundar Pichai ise, yıl boyunca daha fazla kesinti olacağını, ancak geçen yıl yaşanan kadar büyük olmayacağını belirtti.
Google, 2022 Eylül ayı sonunda 182.000’den fazla çalışanı olduğunu bildirdi. Bu sayı, Aralık 2019’da 119.000 iken hızla artış gösterdi. Şirket, bir yıl önce iş gücünün yaklaşık %6’sını, yani 12.000 kişiyi işten çıkarmaya başladı.
Bu kesintiler, Google’ın Silikon Vadisi’ndeki rakiplerine benzer bir duruma gelmesine yol açtı. 2023 başından bu yana birçok teknoloji şirketi, Discord, Amazon, Twitch, Xerox ve Unity Software gibi, iş gücünde kesintilere gitti.
YouTube, gelirinin büyük bir bölümünü videoların öncesinde ve sırasında oynatılan reklamlardan elde ediyor. Ancak, artan enflasyon ve faiz oranları nedeniyle reklamverenlerin bütçelerinin daralması, platformun reklam gelirlerinde yavaşlamaya yol açtı. YouTube, son çeyreklerde gelir düşüşü yaşadı ve bu düşüş ancak Haziran ayında durdurulabildi. Halen, reklam satışları eski büyüme oranlarının altında seyrediyor.
YouTube, işten çıkarılan çalışanlarına, resmi ayrılık süreci başlamadan önce şirket içinde yeni pozisyonlar bulmak için 60 gün süre tanıyor.